Wim Ruska Trofee

Willem (Wim) Ruska


Amsterdam, 29 augustus 1940 – Hoorn NH, 14 februari 2015 .

Tijdens zijn judocarrière won Ruska twee olympische titels, twee wereldtitels (1967 in Salt Lake City en 1971 in Ludwigshafen), zeven Europese titels en werd hij vele malen Nederlands kampioen.

Zijn grootste sportieve prestatie was bij de Olympische Zomerspelen 1972 in München, waar hij in de zwaargewicht-klasse en in de open klasse (deze klasse was in 1984 voor het laatst olympisch) goud veroverde. Ruska is nog steeds de enige judoka die op een Olympische spelen 2 x goud heeft gewonnen op het onderdeel judo.

Na de Spelen van München beëindigde Ruska zijn actieve loopbaan en werd bondscoach van Nederland. Als clubtrainer in de jaren 90 veroverde zijn sportschool de nationale clubtitel en drongen meerdere van zijn judoka's door tot de nationale top. Tevens was Ruska een succesvol worstelaar. In de stijlen vrije stijl en sambo won hij enkele nationale titels.

In 2013 werd hij door de internationale judofederatie (IJF) in de Hall of Fame opgenomen. Ruska overleed in 2015 op 74-jarige leeftijd.

(bewerkt van Wikipedia)

Het Amsterdam Judo Event staat voor Amsterdam en zijn judoka's. Wij vinden het dan ook belangrijk om de meest succesvolle Amsterdamse (en Nederlandse) judoka te eren door de overalprijs naar hem te vernoemen.

Wim Ruska Trofee

De club die over het hele weekend de meeste punten heeft verzameld krijgt de Wim Ruska (wissel) trofee. Voor elk onderdeel waar aan wordt deelgenomen kunnen er punten worden verdient. Afhankelijk van de zwaarte en doelstelling van het betreffende onderdeel zijn er meer of minder punten te verdienen.

Recreatief                   (za) 1 punt per deelnemer
Aangepast judo          (za) 1 punt per deelnemer
Wedstrijd                    (za)    2 punten voor de 3e plaats, 3 punten 2e plaats, 5 punten 1e plaats
Senioren                     (za)    2 punten voor de 3e plaats, 3 punten 2e plaats , 5 punten 1e plaats
Top judo                      (za)    2 punten voor de 3e plaats, 3 punten 2e plaats, 5 punten 1e plaats
Kata                              (zo)    5 punten voor de 3e plaats, 8 punten 2e plaats, 10 punten 1e plaats.
Kata Aangepast    (zo) (alleen voor de reëele 3e plaats) 5 punten voor de 3e plaats, 8 punten 2e plaats, 10 punten 1e plaats.
Elk kata koppel vertegenwoordigt één club